Šabac, 21. mart 2023.

Prvi Sajam darovitosti u Šapcu

U Šapcu je danas, na Međunarodni dan darovitih učenika, 21. mart, održan prvi Sajam darovitosti koji je okupio svih 20 osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada uz četiri ustanove i organizacije koje se bave obrazovanjem. Ova manifestacija je organizovana u okviru projekta ,,Naučni centar – fabrika ideja za 21. Vek” koji finansira Evropska unija u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije preko programa EU PRO Plus.

„Danas šaljemo prelepu sliku iz našeg grada sa Sajma darovitosti koji smo organizovali uz podršku Evropske unije zajedno sa našim partnerima, predškolskom ustanovom „Naše dete”, Centrom za stručno usavršavanje, Vaspitačkim udruženjem „Sunce” i Društvom učitelja. Mi zajedno sprovodimo projekat koji podrazumeva uspostavljanje Načunog centra za talentovanu decu kako bismo obezbedili uslove da se talentovani i daroviti učenici razvijaju, i da dobiju podršku potrebnu za dostizanje vrhunskih rezultata”, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Kako je gradonačelnik dodao, Grad izdvaja velika sredstva za obrazovanje i podršku obrazovnim institucijama, jer je obrazovanje stub razvoja društva te da je ulaganje u znanje je najisplativija investicija. 

Uz bespovratna sredstva Evropske unije u vrednosti od skoro 180.000 evra i značajno učešće Grada Šapca od oko 280.000 evra objekat paviljona Naučnog centra će biti potpuno rekonstruisan i imaće opremljene kabinete za fiziku, biologiju i hemiju, multimedijalne učionice, internet kafe kao i 14 trokrevetnih soba za smeštaj dece iz cele Srbije, koja će moći da pohađaju tematski organizovane programe za talentovanu decu. Sajam darovitosti je jedna od aktivnosti koje Grad Šabac organizuje u okviru projekta kako bi doprineo njegovoj održivosti.

„Današnji Sajam darovitosti na kome se predstavljaju sve naše obrazovne institucije i organizacije je svojevrsna revija talenata, naših darovitih mladih ljudi. Mi želimo da skrenemo pažnju javnosti i učinimo ovu temu aktuelnom kako bi mladi, talentovani i kreativni ljudi dobili punu podršku za razvoj svojih kapaciteta i talenata”, rekla je Ana Marinković, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Grada Šapca.

Kako je istakla Dragana Novaković, mendžerka sektora za infrastrukturu u programu EU PRO Plus, „Naučni centar – fabrika ideja za 21. Vek” je prepoznat i podržan kao projekat kojim Grad Šabac planira da pruži organizovanu, sistemsku i dugotrajnu podršku nadarenoj deci a sve njegove aktivnosti, pa i današnji sajam, služe da se podstakne razvoj talenata najdarovitije omladine. 

„EU svoje investicije u infrastrukturu preko programa EU PRO Plus ne vidi samo kao ulaganje u "ciglu i malter". U izboru projekata fokus je uvek na sveokupnoj dobrobiti za društvo kroz omogućavanje boljeg pristupa socijalnim uslugama lokalnom stanovništvu. U ovom slučaju, u Šapcu, to je ulaganje u najmlađe, u razvijanje njihovih veština i znanja, ali i spremnosti da zakorače u svet odraslih i učine ga boljim za svoje sugrađane”, rekla je Dragana Novaković.