O nama

O programu

Program Evropske unije za lokalni razvoj - EU PRO Plus doprinosi uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u dva regiona: Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Kroz program se radi na poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenoj socijalnoj infrastrukturi i socijalnoj koheziji.

Evropska unija je za ovaj petogodišnji program koji je počeo u januaru 2021. opredelila sredstva u ukupnom iznosu od 40 miliona evra i to inicijalno 30 miliona za ugovorene razvojne aktivnosti i dodatnih deset miliona usmerenih na podršku lokalnim samoupravama, malim privrednicima i zdravstvenom sistemu u oporavku od posledica uzrokovanih pandemijom kovid 19. Program vodi Ministarstvo za evropske integracije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Direktni korisnici EU PRO Plus programa su Ministarstvo za evropske integracije, 99 lokalnih samouprava, strukture lokalne uprave, regionalne razvojne agencije, druge organizacije za podršku poslovanju , mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) i organizacije civilnog društva (OCD). Krajnji korisnici programa su stanovnici 99 gradova i opština.

EU PRO Plus zasnovan je na Nacionalnim prioritetima za međunarodnu pomoć u Republici Srbiji do 2025. godine (NAD), presudnim za ekonomski i društvenirazvoj i proces integracije u EU, dok posebno doprinosi pripremi za ispunjavanje zahteva iz poglavlja 22 pravne tekovine EU - Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. EU PRO se oslanja na dobre prakse i ostvarene rezultate svojih prethodnika, razvojnih programa EU PROGRES, Evropski PROGRES i EU PRO.