Nova Varoš, 21. februar 2023.

Počela rekonstrukcija zgrade Predškolske ustanove „Paša i Nataša” u Novoj Varoši uz podršku EU

U Novoj Varoši je uz podršku Evropske unije (EU) počela rekonstrukcija zgrade Predškolske ustanove (PU) „Paša i Nataša” kako bi se unapedili uslovi za boravak i kvalitetno predškolsko obrazovanje i vaspitanje za oko 280 dece. EU je za radove obezbedila više od 179.000 evra preko programa EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

Rekonstrukcija objekta ove predškolske ustanove, izgrađene 1979. godine, podrazumeva zamenu spoljnih vrata i prozora, keramičkih pločica i električnih i vodovodnih instalacija, izgradnju protivpožarnog prilaza, renoviranje i opremanje kuhinje i vešeraja, a biće uveden i HACCP standard za bezbednost hrane.

„Za opštinu Nova Varoš unapređenje i razvoj predškolskog obrazovanja je među prioritetima, radimo na proširenju kapaciteta, poboljšanju uslova ali pružamo i podršku u zapošljavanju vaspitačkog i medicinskoj osoblja u vrtiću. Sada ćemo uz EU sredstva znatno da unapredimo uslove za boravak novovaroških mališana u vrtiću”, rekao je Radosav Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš, koja učestvuje u realizaciji projekta sa više od 34.000 evra.

Rok za završetak radova koje izvodi firma Građevinar iz Ivanjice, izabrana u postupku javne nabavke koja je sprovela opština Nova Varoš, je 90 dana.

Projekat u Novoj Varoši je jedan od 32 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od pet miliona evra kako bi se unapredio kvalitet života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.