Grad Niš

Južna i istočna Srbija - Nišavski Okrug

Stepen razvijenosti - I grupa

Aktivnih privrednih društava - 3275

Aktivnih preduzetnika - 8770

254.723


Broj stanovnika
h-money

57.009


Prosečna zarada

596


Površina
Niš

1


Poboljšano planiranje razvoja i uvođenje koncepta integralnih teritorijalnih investicija

3


Unapređen ekonomski rast u ciljnim opštinama

3


Poboljšana socijalna infrastruktura i socijalna kohezija u ciljnim opštinama

403.513 evra

333.410 evra

(83% EU PRO)

70.102 evra

(17% sufinansiranje)

-

Strategija razvoja urbanog područja grada Niša i opština Gadžin Han, Merošina i Svrljig

Izrada strategije integralnih teritorijalnih investicija

Strategija razvoja urbanog područja grada Niša i opština Gadžin Han, Merošina i Svrljig bavi se teritorijom na raskrsnici najvažnijih balkanskih i evropskih saobraćajnih pravaca, sa međunarodnim aerodromom i velikim industrijskim i logističkim potencijalom. Snažni inovacioni kapaciteti postoje zahvaljujući univerzitetu i naučno-tehnološkom parku, dok su endogeni potencijali rezultat duge istorije naselja i kulturnog nasleđa. Teritoriju karakteriše i značajan udeo dnevnih migracija u urbanom području.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

-

-

-

121.020 evra

Podrška Udruženju ugostiteljskih, hotelijerskih i turističkih poslenika Niša: Zalogaj juga – nove mogućnosti

Podrška organizacijama za podršku poslovanju

Cilj projekta je unapređenje kapaciteta i proširenje tržišta malih i srednjih preduzeća južne Srbije u sektoru turizmu i ugostiteljstvu kroz razvoj zajedničkog brenda „Zalogaj juga“ i osnivanje degustacionog i promotivnog centra.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

48.518 evra

48.518 evra

-

Podrška Regionalnoj razvojnoj agenciji Jug: Od krize do cirkularnosti: Sve veće prihvatanje principa cirkularne ekonomije kod MMSP u južnoj Srbiji

Podrška organizacijama za podršku poslovanju

Cilj projekta je unapređenje znanja, uvođenje inovativnih pristupa i povećanje zelenih i drugih cirkularnih rešenja poslovanja u cilju postizanja boljih ekoloških performansi, tržišne pozicije i ukupne konkurentnosti 30 MSP na jugu Srbije koja posluju u prerađivačkoj industriji, poljoprivredi i prehrambenoj industriji, kao i proizvodnji plastike i ambalaže i građevinarstvu.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

26.984 evra

26.805 evra

179 evra

Podrška Centru za inovativno preduzetništvo mladih – Startap centar: Otporni i stabilni startapovi kao pokretači regionalnog razvoja

Podrška organizacijama za podršku poslovanju

Cilj projekta je pružanje podrške regionalnom razvoju i brzom oporavku od kovida-19 kroz rast i razvoj otpornih i stabilnih startap i inovacionih ekosistema u južnoj, istočnoj, zapadnoj Srbiji i Šumadiji. Korisnici projekta su 30 startap (startup), skejlap (scale-up) i spinof (spinoff) kompanija.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

45.518 evra

38.375 evra

7.143 evra

282.492 evra

Unapređenje energetske efikasnosti zgrade Pozorišta lutaka u Nišu

Lokalna infrastruktura

Unapređenje energetske efikasnosti zgrade Pozorišta lutaka u Nišu u cilju kulturnog razvoja dece uzrasta od pet do 13 godina poboljšava uslove rada osoblja, omogućava učešće različitih društvenih grupa, kao i prisustvo publike tokom svih godišnjih doba, a posebno zimi.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

233.853 evra

171.072 evra

62.780 evra

Podrška Caritas Niš: Dete u fokusu povezanih sistema

Socijalna kohezija

Pokretanje dve socijalne usluge – centar za podršku porodici za oko 60 porodica i usluga forenzičkog intervjua sa detetom u Centru za socijalni rad, za koje će biti obezbeđena tehnička oprema, dok će radnici škola i vrtića proći obuku i savetovanje i biće izrađen priručnik za prepoznavanje simptoma zlostavljanog i zanemarenog deteta.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

19.258 evra

19.258 evra

-

Podrška Centru za devojke: Poboljšana socijalna kohezija u Nišu i južnoj Srbiji kroz smanjenje rizika od trgovine ljudima i unapređenje položaja dece koja žive i/ili rade na ulici

Socijalna kohezija

Uvođenje inovativne socijalne usluge za smanjenje rizika od trgovine ljudima i unapređenje položaja oko 50 dece koja žive i/ili rade na ulici kroz otvaranje dnevnog centra, angažovanje volontera i terenske aktivnosti za mapiranje korisnika, uz povećanje kapaciteta lokalne institucije i uspostavljanje lokalnog mobilnog tima za reagovanje u slučajevima rizika od trgovine ljudima.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

29.382 evra

29.382 evra

-