Aleksinac, 21. mart 2024.

Uz podršku EU počela rekonstrukcija odmarališta za decu u Lipovcu kod Aleksinca

Opština Aleksinac je uz podršku Evropske unije (EU) započela radove na rekonstrukciji Ustanove za odmor i rekreaciju dece „Lipovac” kako bi obezbedila kvalitetnije usluge i uslove za boravak dece, sportista i turista.

Bespovratna sredstva u visini od preko 380.000 evra koje je EU obezbedila preko programa EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, biće uložena u kompletnu rekonstrukciju ovog objekta. Biće zamenjen krovni pokrivač, unutrašnja i spoljašnja stolarija, urađena termoizolaciona fasada, zamena električne instalacije, vodovodne i kanalizacione mreže kao i sanacija instalacija grejanja u objektu, postavljanje solarnih kolektora, a svaka soba će imati zasebno kupatilo, uz omogućen pristup osobama sa invaliditetom.

„Ovo će biti prvo ovako veliko ulaganje u objekat u Lipovcu još od njegovog osnivanja 1975. godine, te je tako i opština opredelila značajna sredstva za učešće u realizaciji projekta u visini od preko 236.000 evra. Želimo da uz pomoć Evropske unije unapredimo turističku ponudu naše opštine odnosno poboljšamo uslove u ovoj ustanovi koja pored rekreativne i nastave u prirodi, pruža usluge i sportistima, planinarima i izviđačima, rekreativcima, a organizuje i likovne i književne kolonije”, rekao je predsednik opštine Aleksinac, Dalibor Radičević. Kako je Radičević istakao opština je od prošle godine ponovo pokrenula besplatan boravak u Lipovcu za sve đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole sa teritorije opštine.

Radove koji će trajati 90 dana izvodi GP „Tončev gradnja” iz Surdulice koj je izabrana u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Aleksinac.

Projekat u Aleksincu je jedan od 20 projekata poslovne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od pet milion evra. Projekti imaju za cilj da se poboljša konkurentnost na lokalnom nivou kroz unapređenje uslova za poslovanje i privlačenje novih investicija. Radovi podrazumevaju izgradnju ili rekonstrukciju i infrastrukturno opremanje industrijskih zona, turističkih lokacija, kao i izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture.