Paraćin, 13. april 2023.

U Paraćinu se uz EU podršku gradi dečije igralište i uređuje centralni deo opštine

Uz podršku Evropske unije (EU) preko programa EU PRO Plus, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, u Paraćinu su u toku radovi na izgradnji amfiteatra i dečijeg igrališta kako bi se obezbedili uslovi za unapređenje kulturne ponude uređenjem centralnog dela opštine, a njegovim povezivanjem sa obalom reke Crnice olakšala urbana mobilnost.

Radovi na uređenju javnih površina koje EU finansira sa 170.000 evra uz izgradnju pomenutog amfiteatra i igrališta sa podlogom od reciklirane gume, podrazumevaju i postavljanje pametnih klupa, besplatnog interneta, kao i kontejnera sa kategorizacijom otpada.

„Ovaj projekat je deo šire aktivnosti koju opština Paraćin sprovodi fazno kako bi poboljšali urbanu mobilnost i kvalitet života građana, a značajno će se unaprediti kulturna ponuda. Naime, novouređeni prostor sa amfiteatrom, omogućiće manifestacije na otvorenom u skladu sa programom za kulturu i planom razvoja kulture koji će biti razvijeni u okviru ovog projekta”, rekao je Vladimir Milićević predsednik opštine Paraćin koja učestvuje u realizaciji projekta sa 56.500 evra. Kako je dodao tokom projekta će biti izrađen i akcioni plan „Pešaci su prioritet“.

Radove koji će trajati 90 dana izvodi konzorcijum firmi na čijem čelu je „Putotehna” iz Paraćina a koja je izabrana u postupku javne nabavke koja je sprovela opština Paraćin. 

Projekat u Paraćinu je jedan od projekata lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa skoro šest miliona evra kako bi se unapredio kvalitet života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.