Užice, 6. oktobar 2023.

Novi vrtić u užičkom selu Karan uz podršku EU

Užice je uz podršku Evropske unije dobilo prvi seoski vrtić u naselju Karan, u koji će uskoro krenuti preko pedesetoro dece. Uz bespovratna sredstva Evropske unije u visini od skoro 180.000 evra obezbeđena preko EU PRO Plus programa, i značajno učešće grada Užica od preko 200.000 evra, u Karanu je adaptiran i proširen objekat koji sada ima opremljenu kuhinju sa trpezarijom, dve radne sobe za decu različitog uzrasta kao i sobu za vaspitače. Vrtić je takođe opremaljen nameštajem i didaktičkim materijalom pa tako pruža adekvatne uslove za predškolsko vaspitanje i obrazovanja dece.

„Ovde u vrtiću u selu Karan koji će uskoro početi da radi, vidimo rezultat partnerstva između lokalne zajednice, grada Užica i Ministarstva za evropske integracije. Ovaj vrtić će omogućiti boravak i učenje 55-oro dece iz Užica i okoline, stvarajući siguran i inspirativan prostor za njihov razvoj. Ovo je samo jedan od mnogih projekata koje podržavamo kroz EU PRO Plus program zajedno sa Gradom Užicem sa kojim takođe uspešno sprovodimo i projekte za prekograničnu saradnju. Ponosni smo na dugotrajno partnerstvo sa Užicem i radujemo se nastavku saradnje kako bismo zajedno ostvarili bolji život za građane jer nam je stalo do Užica,“ rekao je ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre.

„Ovaj projekat, prvi seoski vrtić na teritoriji Užica, jako je važan za zajednicu kao veliki i prikladani prostor za boravak dece, ali i njihovo učenje i razvoj,” rekla je ministarka Miščević i dodala da je kroz dobre projekte koje dolaze iz grada Užica uz podršku Evropske unije i Vlade Srbije i Ministarstva za evropske integracije ali i budžeta Grada Užica obezbeđeno 1.7 miliona evra za renoviranje zdravstvenih i obrazovnih ustanova. Ministarka je dodala da se u Užicu radi i na drugim velikim projektima, uključujući i prevenciju od poplava, kao i projekte prekogranične saradnje.

Kako je istakla gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević ovo je veliki dan za Užice i selo Karan koje je dobilo vrtić spreman da, posle dobijanje upotrebne dozvole, uskoro primi lokalne mališane.

„Drago nam je da su svi naši partneri iz Delegacije Evropske unije, Ministarstva za evropske integracije i UNOPS-a danas ovde sa nama da zajedno obiđemo vrtić i da se uverimo da su svi radovi urađeni onako kako je bilo i predviđeno projektom”, rekla je gradonačelnica Užica. Dodala je da Grad izdvojio 17 miliona dinara iz budžeta za adaptaciju vrtića u Kremnima a intenzivirani su radovi i u drugim vrtićima “jer smo dali obećanje Užičanima da će svako dete u gradu imati mesto u vrtiću i to ćemo obćeanje i ispuniti,” zaključila je gradonačelnica.

Evropska unija, kao najveći donator u Srbiji, podržava modernizaciju sistema obrazovanja i usklađivanje sa standardima i praksama zemalja EU. Od 2003. godine, EU je donirala za reformu sektora obrazovanja više od 100 miliona evra – za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, reformu srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, renoviranje i opremanje škola i fakulteta, podršku inkluzivnom obrazovanju itd. 

Program Evropske unije za lokalni razvoj – EU PRO Plus doprinosi uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u dva regiona: Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije. Kroz program se radi na poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenoj socijalnoj infrastrukturi i socijalnoj koheziji.