Bor, Boljevac, 3. novembar 2023.

EU projekti za stanovnike Bora i Boljevca

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini je tokom posete opštini Boljevac u selu Podgorcu obišao projekat završetka izgradnje vodovodne mreže koji omogućava sigurno snabdevanje vodom za domaćinstva. Uz podršku EU od 180.000 evra obezbeđenu preko programa EU PRO Plus, izgrađeno je tri kilometra vodovodne mreže, dok se u Osnovnoj školi „Đorđe Simeonović” održavaju radionice o zaštiti životne sredine namenjene najmlađim stanovnicima Podgorca.

Sa predsednikom opštine Nebojšom Marjanovićem, Bertolini je posetio i Dom zdravlja gde je se uz bespovratna sredstva EU u visini od skoro 100.000 evra izvode radovi na zameni sistema grejanja i ugradnji novih kotlova na pelet.

„Ovo je moja prva poseta Boljevcu, i veoma sam zadovoljan što vidim investicije u vodosnabdevanje, grejanje i energetsku efikasnost odnosno mere koje su osnova zelene agende Evropske unije i podrške Srbiji. Posebno je važno da se ovakvi projekti sprovode u manjim opštinama koje su udaljene od Beograda i da EU pomaže ljudima da poboljšaju svoje uslove života širom Srbije”, rekao je Nikola Bertolini.

„Evropska unija je podržala dva ključna projekta za našu opštinu, među njima i izgradnju vodovoda u Podgorcu, najvećem selu u opštini, gde se nalazi i nova škola, i gde je poljoprivreda osnovna delatnost, zbog čega je stabilno vodosnabdevanje izrazito važno”, rekao je Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac. Kako je Marjanović rekao, trentuno, uz projekat zamene sistema grejanja u Domu zdravlja, opština radi na važnom trećem projektu sa EU a to je izrada teritorijalne strategija za grad Zaječar i opštine Boljevac, Knjaževac i Sokobanja.

U Boru se Bertolini sastao sa gradonačelnikom Aleksandrom  Milikićem i predstavnicima grada koji su u okviru EU PRO Plus programa u proteklom periodu radili na izradi Strategije razvoja urbanog područja grada Bora.

„Grad Bor radi na budućim razvojnim projektima sa građanima i civilnim društvom, što je dobar početak jer su nam potrebni zreli i strateški projekti kako bismo se bavili važnim aspektima za grad Bor, a to su po mom mišljenju stvaranje boljih životnih uslova čime bi ovde zadržali i mlade ljude. Vidimo da su učinjeni početni koraci i radujemo se zajedničkom radu na budućem razvoju”, rekao je šef odeljenja za saradnju Delegacije EU Nikola Bertolini nakon sastanka.

„Razgovarali smo o planovima i podršci EU gradu Boru, kao i na temu urbanog razvoja našeg grada. U protekle tri godine mi smo realizovali tri projekta prekogranične saradnje u vrednosti od tri miliona evra ali važnije od visine ovih sredstava jeste njihov značaj za lokalno stanovništvo. Grad Bor će uvek biti dobar partner EU”, rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Nikola Bertolini je u Boru posetio i Udruženje građana „Kokoro” koje uz EU podršku sprovodi projekat pružanja sveobuhvatne usluge za decu i mlade sa problemima u ponašanju, uključujući edukaciju, savetovanje i resocijalizaciju, uz jačanje kapaciteta profesionalaca koji sa njima rade. Do sada je preko 40 mladih bilo uključeno u različite programe podrške u okviru ovog projekta.