Sokobanja, Paraćin, Svilajnac, 17. avgust 2023.

EU posvećena napretku Srbije: Bertolini obišao važne razvojne projekte u Sokobanji, Paraćinu i Svilajncu

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikola Bertolini posetio je danas u Sokobanji, Paraćinu i Svilajncu projekte koje EU podržava kako bi se poboljšao kvalitet života građana kroz unapređenje lokalne i poslovne infrastructure, socijalne inkluzije kao i zaštite životne sredine.

U Sokobanji je Nikola Bertolini sa predsednikom opštine Miodragom Nikolićem obišao postrojenje za preradu vode za piće koje je 2019. godine rekonstruisano uz pomoć EU sredstava kada je izgrađeno i preko 2.700 metara nove primarne vodovodne mreže. EU je u ovaj projekat uložila skoro 750.000 evra.

„Ovde u Sokobanji vidimo da se investicije realizuju u skladu sa potrebama. A kako je turistička opredeljenost Sokobanje važna za ekonomski razvoj ove opštine od suštinskog je značaja da se sačuva priroda i obezbedi stabilno vodosnabdevanje tokom cele godine, i takve projekte EU podržava”, rekao je Nikola Bertolini.

„Ovo je jedna od većih investicija EU u opštini koja nam je pomogla u rešavanju pitanja vodosnabdevanja, a ono što nam sledi je izgradnja fabrike za otpadne vode, projekat koji je takođe podržan sredstvima Evropske unije kao i rešavanje pitanje separacije i skladištenja otpada”, rekao je predsednik opštine Sokobanja.

U Paraćinu je predstavnik Delegacije EU obišao radove na izgradnji amfiteatra i dečjeg igrališta koje EU finansira sa 170.000 evra preko EU PRO Plus programa, kako bi se uredile javne površine u centralnom delu opštine.

„Drago mi je da tokom prve posete Paraćinu mogu da vidim kako se uz EU podršku realizuje ovaj važan projekat koji se tiče zelene urbanizacije. Takođe razgovarali smo i o drugim projektima koji se tiču zaštite životne sredine, obrazovanja i ekonomskog razvoja a koji su važni za dalji razvoj opštine”, rekao je Nikola Bertolini.

„Uz EU podršku mi uređujemo centar opštine, povezujemo ga sa rekom, a amfiteater i dečije igralište će biti mesta za okupljanje ljudi, posebno dece kao i za organizaciju kulturnih dešavanja”, rekao je predsednik opštine Svilajnac i naveo da radovi treba da bude završeni u septembru.

U Paraćinu su Bertolini i Milićević obišli i industrijsku zonu „Zmič” gde EU nastavlja podršku unapređenju poslovne infrastrukture kroz izradu tehničke dokumentacije koja će obuhvatiti putnu infrastrukturu, hidrotehničke i elektro instalacije i saobraćajnu signalizaciju.

U Svilajncu je šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU Nikola Bertolini sa predsednikom opštine Predragom Milanovićem obišao novoizgrađenu zgradu za socijalno stanovanje izgrađenu u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ koja je pružila novi dom za 25 porodica koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama.

Bertolini je posetio i Novu zonu privređivanja gde je EU investirala 200.000 evra u izgradnju pristupnih puteva i komunalne infrastrukture i tako pomogla dolazak novih investitora. Značajnu podršku od 2,7 miliona evra EU je obezbedila i za regulaciju korita reke Resave kako bi Svilajnac bio zaštićen od poplava. 

„Opština koja je dobro razvijena bliska je Evropskoj uniji, a to je slučaj i sa Svilajncem. Projekti koje je EU podržala ovde su dobro realizovani i  dalje se održavaju na visokom nivou, a to je osnova za dobijanje više sredstava i više podrške što je i model za druge opštine u Srbiji“, rekao je Nikola Bertolini u Svilajncu.

„Svilajnac je dobar primer kako možete da sarađujete sa Evropskom unijom koja je i najveći donator opštini jer da nije bilo EU sredstava mi se ne bismo oporavili od poplava 2014. godine. Mi u opštini Svilajnac smatramo da moraju da postoje lokalne samouprave koje mogu da vuku razvoj Srbije a podrška EU veoma je značajna za takav razvoj”, rekao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović i dodao da se nada nastavku dosadašnje uspešne saradnje.