Kraljevo, 1. mart 2024.

EU i Srbija zajedno rade na unapređenju poslovne infrastrukture za nove investicije i radna mesta

Dvadeset lokalnih samouprava će uz podršku Evropske unije od pet miliona evra, obezeđenih preko programa EU PRO Plus, unaprediti poslovnu infrastrukturu i uslove za nove investicije i nova radna mesta. Ovi projekti treba da u pet godina nakon realizacije doprinesu privlačenju 300 miliona evra novih investicija i otvaranju više od 3.000 novih radnih mesta. Ministarka za evropske integracije Tanja i ambasador Evropske unije (EU) u Srbiji, Emanuele Žiofre, obišli su danas u Kraljevu jedan od podržanih projekata koji se odnosi na revitalizaciju Mataruške Banje.

Ministarka Miščević i ambasador Žiofre su potom uručili sertifikate predstavnicima svih 20 gradova i opština koje će kroz projekte koje podržava EU unaprediti infrastrukturu u industrijskim zonama, turističku infrastrukturu, razviti tehničku dokumentaciju za nove projekte i tako poboljšati uslove za investiranje. 

 „Danas je uručeno 20 sertifikata za projekte koje Evropska unija finansira kroz program EU PRO Plus, a kojih je iz poziva u poziv sve više, sve su kvalitetniji i odgovaraju sve više na potrebe svih građana. Reč je o projektima unapređenja poslovne infrastrukture ukupne vrednosti preko osam miliona evra, od čega je EU uložila više od pet miliona, a lokalne samouprave učestvuju sa značajnim iznosom od skoro tri miliona evra. Svi ti projekti će imati direktne koristi za oko deset hiljada građana ovih 20 opština, tako što će doprineti boljem poslovnom okruženju, novim investicijama i boljem, zadovoljnijem i sigurnijem  životu u Srbiji,”, rekla je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Kako je ministarka naglasila, proces evropske integracije je strateški cilj naše države zato što se kroz taj proces menja i naš pravni sistem i način funkcionisanja države i društva. „A kao što smo danas i u Mataruškoj Banji videli“, rekla je Miščević, „donosi i najkonkretnije koristi u okruženju u kojem živimo“.

Ministarka Miščević je poručila lokalnim samoupravama da strateški pripremaju projekte, uzimajući u obzir ukupne plan razvoja Srbije. „Kada se opredeljujete za predloge projektata, važan je temeljan rad na pripremi projektne dokumentacije kako bi tehničko sprovođenje bilo po planu. Tu smo da vam u tom poslu pomognemo“, rekla je ministarka izražavajući još jednom veliku zahvalnost Evropskoj uniji i državama članicama EU na razvojnoj podršci koju pružaju Srbiji.

„Naš zajednički rad i ulaganja podstiču ekonomski razvoj, fokusirajući se na unapređenje poslovne infrastrukture. Ovi 20 projekata će doneti konkretne rezultati za privredu i građane u budućnosti, kroz nove investicije i otvaranje novih radnih mesta. Podržavamo lokalne samouprave u poboljšanju poslovne i investicione klime, jačanju konkurentnosti na lokalnom nivou. Posebno me raduje što smo posetili projekat koji se realizuje u Mataruškoj Banji, jer se tu na delu vidi kako podrška EU doprinosi razvoju turizma, povećanoj ekonomskoj aktivnosti i boljem životnom standardu ljudi", izjavio je ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre.

Od ukupno opredeljenih sredstava 3,1 milion evra će biti utrošeno za infrastrukturno opremanje, odnosno izgradnju saobraćajnica, trafostanica, unapređenje ili izgradnju komunalne infrastrukture u industrijskim zonama u Valjevu, Šapcu, Ćupriji, Preševu i Mionici, rekonstrukciju i opremanje bivšeg tekstilnog kombinata u Bosilegradu, dok će u Novom Pazaru biti završen regionalni Smart centar. EU će sa preko milion evra podržati projekte usmerene na razvoj održivog turizma u Knjaževcu, Aleksincu, Malom Zvorniku i Kraljevu, dok će Bajina Bašta, Surdulica, Loznica, Paraćin, Zaječar, Kosjerić i Lajkovac dobiti podršku u visini od preko 423.000 evra za izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture, odnosno za izradu projekata za građevinsku dozvolu, izvođačkih projekata i studija izvodljivosti. 

Prema rečima Predraga Terzića gradonačelnika Kraljeva, grad u Mataruškoj Banji sprovodi projekat vredan preko 400.000 evra, koji obuhvata rekonstrukciju vodovodne mreže u dužini od 5,3 kilometara što će obezbediti da gerontološki i rehabilitacioni centar, stanovnici i posetioci banje imaju sigurno vodosnabdevanje, a biće rekonstruisano dečije igralište i postavljene nove klupe i kante za otpad. „Ovo je još jedna od vrednih donacija Evropske unije Kraljevu uz koju ćemo da realizujemo projekat od značaja za turizam i privrednu aktivnost grada, bolji život stanovnika Mataruške Banje ali i otvaranje novih radnih mesta za naše sugrađane”, rekao je gradonačelnik Terzić.