Opština Aranđelovac

Šumadija i zapadna Srbija - Šumadijski Okrug

Stepen razvijenosti - II grupa

Aktivnih privrednih društava - 483

Aktivnih preduzetnika - 1990

41.301


Broj stanovnika
h-money

64.296


Prosečna zarada

376


Površina
Aranđelovac

1


Poboljšano planiranje razvoja i uvođenje koncepta integralnih teritorijalnih investicija

2


Unapređen ekonomski rast u ciljnim opštinama

-


Poboljšana socijalna infrastruktura i socijalna kohezija u ciljnim opštinama

51.889 evra

40.935 evra

(79% EU PRO)

10.954 evra

(21% sufinansiranje)

-

CREST - Kulturni preporod za bogatiji turizam u Šumadiji: Stvaranje integrisane i inovativne regionalne turističke ponude

Integralni projekat

Partnerske lokalne samouprave: Knić, Kragujevac, Rača, Topola

Partner na projektu: Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Zavod za zaštitu kulturnog nasleđa Kragujevac, Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije, Turistička organizacija Srbije (TOS)

Unapređenje regionalnog turizma u Aranđelovcu, Topoli, Kniću i Rači kroz značajna infrastrukturna unapređenja i digitalne integracije na ključnim istorijskim lokacijama. Projekat obuhvata izgradnju Posetilačko-obrazovnog centra „Pećina Risovača“ u Aranđelovcu, rekonstrukciju Kraljeve vinarije u Topoli, renoviranje Doma kulture u Boraču u Kniću i uređenje Petrovih dvora u Viševcu (Rača). Ove lokacije će biti opremljene naprednom tehnologijom, s ciljem poboljšanja turističke infrastrukture. Poseban akcenat stavlja se na obuku osoblja i razvoj novih turističkih proizvoda kako bi se obogatilo iskustvo posetilaca. Projekat ima za cilj privlačenje većeg broja turista i unapređenje lokalne ekonomije, što direktno utiče na 1.500 profesionalaca i od čega indirektno ima koristi više od 80.000 ljudi, čime se region transformiše u istaknutu turističku destinaciju. Ukupna vrednost projekta: €1.356.364; EU sredstva: €1.038.045; Sufinansiranje: €318.319.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

-

-

-

51.889 evra

Podrška preduzeću za proizvodnju tekstila - Stefan Đorđević PR Proizvodnja odeće AR-tekstil

Podrška preduzetnicima, mikro i malim preduzećima

Preduzeće koje se bavi proizvodnjom tekstila (odeće) planira da nabavi sedam mašina u cilju povećanja proizvodnih kapaciteta i uvođenja novih proizvoda. Kao rezultat, biće otvorena dva nova radna mesta, uz postojećih pet. Aktivnost DOP predviđa donaciju proizvoda vrtićima i ugroženim kategorijama stanovništva.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

15.959 evra

12.708 evra

3.251 evra

Podrška otorinolaringološkoj ordinaciji ORL medicus plus

Podrška preduzetnicima, mikro i malim preduzećima

Otorinolaringološka ordinacija planira da nabavi ORL dijagnostičku opremu (ORL – otomikroskopski fleksibilni endoskop) radi povećanja efikasnosti, poboljšanja kvaliteta usluga, konkurentnosti i smanjenja troškova. Kao rezultat, biće otvoreno jedno radno mesto uz postojeća tri. Aktivnost DOP predviđa pregled sluha za 100 dece predškolskog uzrasta i neophodnu podršku ugroženim grupama, uključujući i stipendiju za medicinsku specijalizaciju za nove lekare.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

35.930 evra

28.227 evra

7.703 evra

-